Cum sa alegeti firul potrivit
Lana si bumbacul sunt doua tipuri diferite de fire cu caracteristici diferite. Din acest motiv, pe langa faptul ca sunt mai potrivite pentru iarna si vara, unele tipuri de fire sunt mai bune pentru anumite tipuri de proiecte. Altele mai putin. Asadar, cu minunata varietate de fire disponibile pe piata astazi, atunci cand vine vorba de alegerea unui fir, dilema este: ce fir este cel mai potrivit pentru proiectul meu? Tricotatorii si crosetatorii experimentati nu vor avea cu siguranta nicio problema in a alege, in timp ce noii veniti in lumea tricotajelor s-ar putea sa faca o alegere gresita. Din acest motiv, am impartit firele in trei categorii principale si am descris caracteristicile acestora.
Fire de bumbac
Bumbacul este un fir proaspat, respirabil si robust, cu care puteti face cate putin din toate.
Pro
1. Firul de bumbac este fabricat din fibre vegetale destul de puternice. Din acest motiv, bumbacul, mai ales daca este crosetat, este deosebit de potrivit pentru proiectele care necesita o structura buna si solida, cum ar fi genti, saci, cosuri;
2. Bumbacul este, de asemenea, respirabil si racoros si, prin urmare, este mai potrivit pentru a fi folosit vara pentru orice proiect de vara, cum ar fi bandane, palarii, costume, topuri, cercei, coliere;
3. Este, de asemenea, usor de intretinut si de spalat la masina, ceea ce il face potrivit pentru creatii usoare, de vara, cum ar fi puloverele si salurile de vara, precum si pentru articole de uz casnic, de bucatarie si de baie, cum ar fi servetele, prosoape de ceai si covorase.
4. Firul de bumbac are avantaje si dezavantaje in tricotaj. Desi unora nu le place sa le foloseasca, nu exista niciun motiv pentru a arunca o familie completa de fibre, cu exceptia cazului in care sunteti alergic sau sensibil. Lucrul important atunci cand se lucreaza cu bumbac este sa se cunoasca punctele sale bune si rele si sa se aleaga proiectul in consecinta.
Lucrul cu bumbac
Este o idee buna sa lucrati cu fire de tricotat bumbac, deoarece greutatea fibrei poate face ca lucrarea sa se incovoaie, mai ales atunci cand este umeda. Este posibil sa doriti sa lucrati cu un ac mai mic decat cel sugerat pentru a obtine o tesatura mai ferma si mai solida. Intotdeauna esantionati si spalati esantionul: acest lucru va va spune multe despre modul in care va actiona firul de bumbac cu care lucrati. Daca planuiesti un proiect cu dungi, tricoteaza-ti mostra cu toate culorile pe care intentionezi sa le folosesti, astfel incat sa stii daca una dintre ele se va rasfrange asupra celorlalte. Atunci cand spalati proiectul finit pentru prima data, adaugarea unei linguri de otet in apa poate ajuta la mentinerea culorilor. Nu atarnati niciodata un articol de imbracaminte din bumbac la uscat, deoarece se va incovoia. Spalarea si uscarea la masina sunt bune, desi este posibil sa doriti sa scoateti articolele din uscator inainte de a fi complet uscate. Remodelati daca este necesar si lasati sa se usuce la loc.